Sposób przygotowania

Żeberka wrzucić do garnka z wodą, grzybami, liściem laurowym, ziarnkami ziela angielskiego, jałowca, pieprzu czarnego i cebulką (opalona nad ogniem jest najlepsza)i czosnkiem obranym z łupinki. Gotować pół godziny potem dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. Kiedy będą miękkie dodać skwarki(boczek pokrojony w drobną kostkę i usmażony z cebulką pokrojoną w piórka). Wlać żurek/barszcz biały, zagotować.
Zaprawić mąką wymieszaną z wodą lub zasmażką(na gorący olej wsypujemy mąkę i mieszamy do uzyskania ładnej konsystencji kremowej podsmażamy chwilkę i wlewamy do gorącej zupy.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oczywiście
Do zalewajki wlanej już na talerz dajemy jajko pokrojone w cwiartki.
Ale obowiązkowo musi być \"wędzonka\"(żeberka/kości)

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !