Sposób przygotowania

Kalafiora dzielimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonym wrzątku przez 5-7 minut. Odcedzamy.

Naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem, układamy w nim kawałki kalafiora a pomiędzy nimi pokrojone na mniejsze części plasterki szynki.

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy make, cały czas mieszając aby uzyskać jednolita masę a następnie porcjami dodajemy schłodzone mleko - cały czas mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Sos doprawiamy sola i pieprzem. Dodajemy starty na tarce ser żółty, mieszamy aż się rozpuści.

Gdy sos znowu nabierze jednolitej konsystencji polewamy nim kalafiora z szynka a następnie wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut do 170 stopni.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Tomek16

    wygląda smacznie
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    wiola28a

    pysznie się zapowiada:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Elżbieta17

    musi być pyszny:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    Niby proste danie, a jednak dosc wykwintne :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    ElizaT

    świetny przepis. uwielbiam kalafior.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !