Sposób przygotowania

Rodzynki i skórkę pomarańczową drobno siekamy. Morele i śliwki kroimy i mieszamy z rodzynkami i skórką. Zalewamy wódką i odstawiamy aż się napiją. Mleko podgrzewamy z sodą. Makę rozcieramy z masłem , dodajemy piernik, cukier, suszone, namoczone owoce, mleko i starte na dużych okach jabłko. Dokładnie mieszamy. Dwulitrowy garnek wysmarowujmey masłem, nakłądamy do niego wymieszane składniki, przykrwamy natłuszczonym pergaminem i dopasowaną pokrywką. Garnek z pudigiem wstawiam do kąpieli wodnej i gotuję na małym ogniu ok. 3-4 godz. Po tym czasie odstawiam na minimum dobę. W dniu w którym chcę go podac, gotuję jeszcze ok. 1,5 godz.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    halinka1011

    świetny przepis
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Megi

    pycha

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !