Sposób przygotowania

SKŁADNIKI NA CIASTO :

4 szkalnki mąki

1 jajko

ciepła woda


Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Wody dolewamy tyle, aby ciasto nie było za rzadkie.


Mak zalewamy wodą i płuczemy. Przekładamy go do garnuszka i następnie zalewamy go wrzącym już mlekiem. Gotujemy na małym ogniu około 30 minut. Mak odcedzamy przez bardzo drobne sitko i mielimy w rozdrabniaczu.

W osobnym garnku roztapiamy masło. Kiedy się roztopi dodajemy mak, oraz cukier z prawdziwą wanilią i miód.

Do rozdrabniacza dajemy rodzynki i skórkę pomarańczową. Tak skruszone dodajemy do masy makowej. Gotujemy, ciągle mieszając na małym ogniu około 3 minuty.

Po ostudzeniu dodajemy żółtko i dokładanie mieszamy.

Ciasto rozwałkować i wykrajać z niego krążki. Na środku układać farsz i zamykać, sklejając na brzegach.

Ugotować we wrzącej wodzie z jedną łyżką oliwy. Wyjmować pierogi jak wypłyną.

Ugotowane pierogi posypuję makiem dla dekoracji.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Baska Kaska

    nigdy nie jadłam pierogów z makiem
  • 0
    original
    Opublikowano

    banditka

    czuć magię Świąt ;)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Anita21

    muszą miec bardzo orginalny smak
  • 0
    original
    Opublikowano

    miki47

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    Jolanta40

    dziękuję
  • 0
    original
    Opublikowano

    lara

    wspaniałe nadzienie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !