Sposób przygotowania

Przepis zupełnie nie z kuchni francuskiej. Zanotowany przez moją Prababcię z adnotacją, tak gotowano zupę z cebuli w domu Ancutów. (Prababcia miała panieńskie nazwisko Ancuta ). Notatka pochodzi gdzieś z przed wojny, a przepis jest pewnie starszy.

Cebule drobno usiekać (w piórka) i poddusić prawie na złoto na maśle. Jabłko obrać i utrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Włożyć cebulę i jabłko do rondla. Zalać bulionem. Dusić na małym ogniu przez godzinę. Dodać gałkę muszkatołową i sól. Doprawić do smaku pieprzem. Wlać śmietankę roztrzepaną z żółtkami. Zagotować. Razowiec obkroić ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Zrobić ma maśle chrupiące grzanki. Zupę podawać w miseczkach lub bulionówkach posypaną grzankami i usiekaną natką pietruszki.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    jolaxa1

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    Marzena40

    pewnie pyszna
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    A zatem u Ancutów jadano bardzo smacznie - a teraz i ja mam możliwość spróbowania ich specjału :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    AGNIESZKA144

    warta spróbowania
  • 0
    original
    Opublikowano

    Pola5

    Pewnie smaczna ta zupka, z chęcią wypróbuję.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !