Sposób przygotowania

Mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i sodą przesiać do miski, dodać roztrzepane jajko, jogurt i 1 łyżkę stopionego masła. Następnie dodać tyle schłodzonego mleka, aby powstało miękkie ciasto, wyrobić je, przykryć i odstawić na 2 godziny.
Na stolnicy zagnieść ciasto, podzielić na 8 części, rozwałkować na owale 15 cm, zwilżyć wodą, położyć mokrą stroną w dół na natłuszczonej blaszce, posmarować stopionym masłem, piec 10 minut w temperaturze 200C.
Podawać do mies albo z masełkiem np. czosnkowym.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    smaczne mogą być te chlebki !!!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Fiffi

    bardzo lubie takie rzeczy
  • 0
    original
    Opublikowano

    jolajka

    Moja babcia takie placki piecze na płycie kuchni węglowej, pycha, o niebo lepsze od tych z piekarnika

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !