Sposób przygotowania

* 1 duży filet ryby o białym mięsie np. dorsza (może być mrożony)

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach w wodzie z 2 łyżeczkami soli. Sprawdzamy, czy ziemniaki są miękkie nakłuwając widelcem.

Rybę kroimy w niewielkie kawałki i posypujemy przyprawą uniwersalną. Cebulę kroimy
w nierówną kostkę. Czosnek drobno siekamy. Wszystko razem podsmażamy na oleju do czasu, aż ryba będzie biała, a cebula zeszkli się. Następnie wszystko przekładamy do miski
i rozgniatamy widelcem. Patelnię wycieramy ręcznikiem papierowym z oleju i soku, który puściła ryba.

Gdy ziemniaki będą gotowe, odcedzamy je i nalewamy do garnka zimnej wody (w ten sposób szybciej ostygną). Następnie ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy w plastry
i rozgniatamy widelcem na puree.

Wszystkie składniki mieszamy razem w misce, przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu, posiekaną natką pietruszki (około 1 czubatej łyżeczki) i wbijamy jajko. Jeszcze raz mieszamy. Z masy formujemy okrągłe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na średnim ogniu i dużej ilości oleju (kotleciki chłoną tłuszcz!) do czasu, aż będę złoto-brązowe.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Anna169Hosz

    Bardzo interesujące, pewnie wypróbuję.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Justa32

    ale pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    Kuchareczka2

    uwielbiam
  • 1
    zdjecie9660
    Opublikowano

    smakowita

    przepyszne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    gosia561

    dobra rybka
  • 1
    15
    Opublikowano

    Aneta41

    super
  • 1
    15
    Opublikowano

    Aneta41

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    plocia

    zawsze chcę takie zrobić ale nie wiem którą rybkę wybrać

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !