Sposób przygotowania

Masło utrzyj z drobnym cukrem na kremową masę, dodaj jajko, aromat, mąkę i śmietanę, miksuj, aż uzyskasz gładkie gęste ciasto.
Przygotuj 2 blaszki - takie, które zmieścisz w lodówce, wyłóż je pergaminem. Masę przełóż do rękawa piekarniczego i końcówką w kształcie rozety wyciśnij ok. 40 ozdobnych okręgów o średnicy 2 cm. Zachowaj między nimi odstępy - ciastka spłaszczą się i powiększą podczas pieczenia.
Blachy wstaw do lodówki na 30 minut. Potem upiecz partiami w środkowej części piekarnika. Wystarczy 12-14 minut w temp. 170 stopni. Ciastka są gotowe, gdy ich brzegi zbrązowieją. Ostudź.
Masę marcepanową rozwałkuj na posypanej cukrem pudrem stolnicy, małym kieliszkiem wytnij 20 okręgów. Dżem lekko podgrzej w mikrofalówce albo kąpieli wodnej. Płaskie strony (spody) ciastek posmaruj dżemem, na połowie ułóż krążek marcepanowy, przykryj drugim ciastkiem, delikatnie dociśnij.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !