Sposób przygotowania

Kalarepki obrać i wydrążyć łyżeczką środki. ( wydrążone kawałki użyć do zupy jarzynowej ). Mięso , ryż, podsmażoną na rumiano na 1 łyżce oleju cebulę, 1 łyżkę kopru wymieszać . Doprawić solą i pieprzem .Nadziać kalarepki. Włożyć do średniej wielkości garnka . Zalać wodą . Dodać kostkę bulionową . Dusić 30 minut od zagotowania. W małym garnuszku rozgrzać pozostały olej z masłem. Wsypać mąkę . Rozprowadzić śmietanką i wywarem w takiej ilości by sos miał pożądaną gęstość. Dodać przecier pomidorowy . Zagotować . Doprawić sos do smaku solą i cukrem . Podawać kalarepki z młodymi ziemniakami z wody lub same w sosie .

Ja robiąc takie kalarepki szykuję jednocześnie dwa obiady .Przygotowuję farsz z
podwójnej porcji ( 25 dag mięsa, 10 dag ryżu, 1 cebula ).Połową nadziewam kalarepki , a z połowy robię pulpeciki .Gotuję je razem z faszerowanymi kalarepkami i podaję z kalarepką( to co zostało wydrążone) z marchewką .Nic się nie marnuje – oszczędzam czas i mam gotowy drugi obiad

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !