Sposób przygotowania

Mąkę przesiać przez sito, dodać żółtka, cukier, śmietanę, spirytus i zagnieść ciasto. Dokładnie wyrobić i wybić wałkiem, by się napowietrzyło. Odłożyć na godzinę do lodówki, a następnie cienko rozwałkować i pokroić na paski długości ok. 12 cm i szerokości ok. 3 cm. Naciąć wzdłuż przez środek, przez powstały otwór przełożyć 1 koniec i przeciągnąć. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na jasnozłoty kolor. Po usmażeniu faworki ułożyć dla osączenia na bibule, następnie przełożyć na półmisek i posypać cukrem pudrem.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 1
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    Bardzo kaloryczne, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na chwilę zapomnienia ;)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Smakosz6

    mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    bami

    Uwielbiam! :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !