Sposób przygotowania

Mąkę przesiać ze szczyptą soli, dodać margarynę i posiekać nożem. Zawinąć w kulkę i na 15min do zamrażalnika.
Jabłka obrać,usunąć gniazdka i pokroić na ćwiartki. Do garnka wlać ok 2 szklanki wody,łyżkę soku z cytryny, dodać łyżkę cukru(lub mniej),wrzucić owoce i goździki. Doprowadzić do zagotowania wody i przykryć garnek folią aluminiową. Gotować 5min na małym ogniu( by były na w pół miękkie). Wyjąć na talerzyk Przygotować karmel (http://www.doradcasmaku.pl/przepis/76081/karmel-z-krysztalu.html). Owoce wyłożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego,polać karmelem i posypać startym na dużych oczkach ciastem (lub podartym). Zapiec w 200stopniach ok 25min. Mocno słodki deser na zimowy wieczór:)

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    polly66

    w składnikach; szklanka cukru do karmelu

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !