Sposób przygotowania

Ciasto francuskie rozmróź w temperaturze pokojowej. Następnie przełóż je na stolnicę (wcześniej lekko oprósz ją mąką). Płaty ciasta delikatnie rozwałkuj. Ostrym nożem potnij na osiem kwadratów. Każdy kwadrat przetnij do przekątnej, by powstały dwa trójkąty.
Konfiturę wiśniową wymieszaj z alkoholem. Na każdym trójkącie, tuż przy jego podstawie, połóż niewielką porcję nadzienia.
Żółtko przelej do miseczki i dodaj mleko. Obydwa składniki roztrzep widelcem.
Trójkąty ciasta zwijaj ciasno, zaczynając od miejsca, gdzie leży nadzienie wiśniowe. Rogi zawijaj do środka, formując rogaliki. Następnie przełóż na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Tuż przed pieczeniem posmaruj rogaliki mieszanką jajka z mlekiem (użyj do tego szerokiego pędzelka) i posyp brązowym cukrem.
Piecz 20 minut w temp. 200 stopni na złoty kolor. Przed podaniem udekoruj wisienkami i świeżymi listkami melisy.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !