Sposób przygotowania

1. Jajka najlepiej kup na bazarze od zaprzyjaźnionego sprzedawcy. Muszą być świeże.
2. Pomyśl o dodatkach. Otwórz lodówkę, zajrzyj do środka. Możesz rolować w omlecie: pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory bez pestek i bez skóry, pokrojone w paski, pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojony w kostkę bekon, anchois, krewetki, grzyby, listki szpinaku, zielony groszek, świeże zioła, szczypior, orzechy pistacjowe, jagody, wiśnie bez pestek, konfitury, a może masz ser: parmezan, rokpol, odrobinę fety.
3. Przed wlaniem jaj na patelnię ubij je dokładnie trzepaczką. Duża ilość powietrza sprawi, że omlet będzie puszysty.
4. Sprawdź, czy patelnia ma odpowiednią temperaturę. Musi być gorąca. Trzymaj rękę nad patelnią - jeżeli poczujesz ciepło, patelnia jest gotowa.
5. Używaj do smażenia masła, ale uważaj, by się nie przypaliło.
6. Ubite jajka wlej na patelnię. Smaż, ruszając patelnią do przodu i do tyłu (ok. 1 min). Potem przestań ruszać. Pozwól im wyrosnąć.
7. Teraz posyp omlet wybranym dodatkiem. Zasada: im prościej, tym lepiej.
8. Za pomocą łopatki delikatnie zroluj omlet.
9. Zsuń omlet na talerz.
10. Gotowe.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !