Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mus czekoladowy z bitą śmietaną

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietana kremówka 1/2 litra
gorzka czekolada 100 gram
masło łyżka
jajko 2
cukier puder 3 łyżki
sól szczypta
czekolada mleczna 20 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Mus czekoladowy z bitą śmietaną

Śmietanę dobrze schłodzić. Gorzką czeokoladę rozpuscić z masłem. Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z połową cukru na puszystą masę. Z białek i reszty cukru oraz szczypty soli ubić pianę. Ubić również śmietanę. Płynną czekoladę delikatnie połączyć z masą żółtkową, pianą, 2 łyżkami śmietany i alkoholem. Połowę czekoladowej masy włożyć do pucharków, na nią nałożyć 2 łyżki bitej śmietany, łyżkę wiśni, znów warstwę musu czekoladowego. Wierz deseru przybrać resztą śmietany i wiórkami mlecznej czekolady startej na tarce o duzych oczkach. Wstawić na 15 minut do lodówki

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 06.12.2010 14:46
dużo kalorii ale pewnie warto spróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak