Sposób przygotowania

Przygotowujemy ciasto: Masło kroimy w kostkę, mieszamy z maką i szybko zagniatamy ciasto. Robimy wgłębienie , dodajemy sól, cukier i jajko. Wszystkie składniki rozcieramy końcami palców. Jeśli jest zbyt suche dodajemy 1-2 łyżki wody. Ciasto wyrabiamy wnętrzem dłoni rozgniatając je i zwijają. Na koniec zrobic z niego kulę i wstawic na 4 godz. do lodówki aby się schłodziło.
Nadzienie: jabłka obieramy, usówamy gniazda nasienne, kroimy w cwiartki. Wsadzamy do rondla i gotujemy je z niewielką ilością wody na gęsty kompot. Formę smarujemy masłem, rozwałkowujemy schłodzone ciasto, a na nim rozkładamy jabłka, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 st. i pieczemy 20 min. W tym czasie topimy masło, jajko roztrzepujemy, dodajemy wiórki kokosowe i łaczymy z roztopionym masłem. Całośc wylewamy na podpieczoną tartę i wstawiamy spowrotem do piekarnika, w którym temp. obniżamy do 180 st. i pieczemy ok.15 min. aż wierzch się zrumieni. Po upieczeniu możemy lekko posypac cukrem pudrem.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !