Sposób przygotowania

Ziemniaki obierz i ugotuj w litrze osolonej wody. Ugotowane kartofle przeciśnij przez praskę. Poczekaj, aż ziemniaki wystygną, dodaj mąkę, wbij jajka, posól do smaku i dokładnie wymieszaj. Wyrób ciasto, uformuj z niego wąskie wałeczki. Potnij je na małe kawałki, z których ukształtujesz kulki. W każdej klusce zrób palcem niewielkie wgłębienie.

Następnie wrzuć kluski do gotującej się wody i trzymaj je tam jeszcze około 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

Kluski śląskie najlepiej smakują z modrą kapustą i roladą.

Smacznego!

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !