Sposób przygotowania

Ziemniaki ugotować, ugnieść, pozostawić wodę od gotowania.
Drożdże rozpuścić w 1-2 łyżkach letniej wody, dodać około łyżki mąki, pozostawić na 5 minut. Połączyć z ziemniakami i resztą składników. Wyrobić ciasto, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 1/2 godziny.
Po tym czasie ciasto wyjąć z miski na blat posypany mąką, rozpłaszczyć. Uformować kulę lub ułożyć w formie i odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką na ok 40 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury ok. 200⁰C. Przed włożeniem chleba wrzucić na dno piekarnika kilka kostek lodu.
Piec ok.35- 40 minut, aż chleb będzie mocno rumiany.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Izabela28

    Ciekawy przepis;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !