Sposób przygotowania

Kawę zaparzamy. Jaja rozbijamy, oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy mikserem kogel-mogel z żółtek i cukru, przelewamy do rondelka i podgrzewamy na bardzo małym ogniu. Z białek ubijamy pianę. Kogel-mogel, piane z białek, kawę oraz kakao w proszku mieszamy delikatnie ze sobą powolnymi ruchami. Pod koniec dodajemy likier kawowy. Tak przygotowaną masę wkładamy do naczynia i zamrażamy. Co kwadrans należy naczynie wyjąć i rozmieszać składniki, najlepiej powtórzyć to kilka razy aż masa przybierze formę lodów. Gdy lody będą gotowe rozkładamy je do pucharków i podajemy przyozdobione wiórkami czekoladowymi, można również kawałkami biszkoptów.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    rybka

    proste i z pewnością dobre

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !