Sposób przygotowania

Uszka :
Mięso wieprzowe gotujemy z włoszczyzną do miękkości. Można dodać odrobinę warzywka. Studzimy. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor. Miksujemy w rozdrabniaczu razem z mięsem. Dodajemy odrobinę wywaru, aby mięso nie było za suche.
Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy jajko i odrobinę wody, tak aby nie było zbyt lepkie. Solimy. Wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy i formujemy malutkie kołduny. Napełniamy farszem.
Gotujemy we wrzącej wodzie. Wyjmujemy gdy wypłyną.

BARSZCZ:
W garnku gotujemy wywar na włoszczyźnie z bulionem. Dodajemy buraki i ziele angielskie, liście laurowe i czosnek. Gotujemy na małym ogniu ponad godzinę. Wyjmujemy buraki i ucieramy na tarce. dodajemy ponownie do zupy. Doprawiamy majerankiem i chwilkę podgotowujemy przed podaniem.
Do miseczek nakładamy uszka i nalewamy barszcz.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Baska Kaska

    bardzo lubię barszcz z uszkami
  • 0
    original
    Opublikowano

    madagaskar

    smaczne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    dobre
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    wojr63

    przypomniały mi się święta...

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !