Sposób przygotowania

SKŁADNIKI: 50 dag mąki pszennej, 10 dag masła, 5 dag drożdży, 2 jajka, szklanka mleka, łyżka cukru, sól, tłuszcz do wysmarowania blachy, jajko do smarowania bułeczek, Nadzienie: 10 dag masła, 8 łyżek cukru, 8 łyżeczek cynamonu.

SPOSÓB WYKONANIA: Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać roztopione i ostudzone masło, mąkę, cukier, 2 jajka, posolić. Wyrobić ciasto aż będzie lśniące i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia: powinno podwoić objętość. Stolnice posypać mąką, wyłożyć ciasto, uformować dwa wałki, które pokroić na 10 - 12 części, lekko je rozpłaszczyć. Przygotować nadzienie: miękkie masło wymieszać z cukrem i cynamonem. Na każdym kawałku ciasta położyć nadzienie, uformować okrągłą bułeczkę. Bułeczki położyć na posmarowanej blasze i zostawić do wyrośnięcia, a gdy wyrosną posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w gorącym piekarniku (225 C) na złoty kolor (ok. 12 - 15 minut).

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    pioge7

    dzięki za przepis
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    accee

    Uwielbiam :)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    accee

    Uwielbiam :)
  • 1
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    fajne
  • 1
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    fajne
  • 2
    original
    Opublikowano

    rosik93

    Super.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !