Sposób przygotowania

Mąkę i sól przesiewamy do miski, powoli wlewamy wodę, ciągle mieszając, aż powstanie gładkie ciasto. Ciasto wyrabiamy, aż będzie elastyczne. Rozgrzewamy olej (w rondlu lub frytownicy), z ciasta ulepiamy 15-20 małych kulek. Z każdej kulki toczymy długi wałek. Potem rozwałkujemy wałeczki na paski o szerokości 2-3 cm. Każdy pasek zwijamy na palcu, formując go tak, aby przypominał turban. Smażymy na złoty kolor w gorącym oleju. Gdy ciastka będą złociste, wyjmujemy je ostrożnie łyżką cedzakową i osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. W drugim rondlu rozgrzewamy miód.Gotowe ciasteczka układamy na półmisku i polewamy miodem oraz roztopionym masłem.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !