Sposób przygotowania

Drożdźe rozpuścić w odrobinie ciepłego mleka.
Do tak przygotowanego rozczynu dodać mąkę, mleko ( tyle mleka, aby ciasto miało dużo gęstszą konsystencję niż ciasto naleśnikowe, prawie jak ciasto drożdźowe ), cukier waniliowy, szczyptę soli. Wszystko należy porządnie uklepać drewnianą łyżką tak, aby powstawały w cieście pęcherzyki powietrza i ciasto \"pracowalo\". Tak przygotowane ciasto odstawić na chwilę.
W międzyczasie obrać jabłka i pokroic je w plastry.
Najlepiej przygotować sobie szklankę z ciepłą wodą do maczania łyżki, którą będziemy nabierali ciasto na racuchy.
Łyżkę zamaczamy najpierw w szklance z ciepłą wodą po czym nabieramy porcję ciasta i kładziemy na rozgrzaną, wylana tłuszczem patelnię, kładąc za każdym razem na wierzch plaster jabłka. Czynność powtarzamy aż do wyczerpania ciasta. Smażymy z dwóch stron. Racuchy wykładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Małgorzata113

    smakowite mniam, mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    iziona

    Moje dzieci uwielbiają racuchy ,ale jak bym ich nie robiła i tak twierdzą że moje są dobre ,a najlepsze robi babcia .Ciekawe co powiedzą na te ?
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    jolaxa

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    Magdalena1110

    smaczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Smakosz6

    mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !