Sposób przygotowania

Drożdże roztrzepujemy z łyżką cukru ,a gdy się rozpuszczą mieszamy ze śmietaną roztrzepaną ze żółtkami.Mąkę przesiewamy ze szczyptą soli .Odkładamy pokrojonym na płatki niezbyt twardym masłem,siekamy nożem.Dodajemy cukier ,cukier waniliowy i drożdże rozpuszczone w śmietanie z żółtkami .Składniki siekamy nożem ,a gdy się połączą krótko zagniatamy ciasto.Odstawiamy do wyrośnięcia.
Mak płuczemy ,zalewamy mlekiem do poziomu i gotujemy na małym ogniu 30 minut ,Odcedzamy i studzimy .Mielimy 2 razy.Żółtka ucieramy z cukrem i miodem ,dodajemy do maku.Rodzynki płuczemy ,osuszamy i dokładamy do maku razem ze startą skórką z cytryny i skórką pomarańczową .Na koniec mieszamy delikatnie dodane ubite na sztywno białko.Ciasto dzielimy na 2 części ,obie cienko wałkujemy formując prostokąt Na każdym prostokącie smarujemy połowę masy makowej.Zwijamy w rulon i wkładamy do dwóch form keksówek wyłożonych pergaminem.Odstawiamy do wyrośnięcia .Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180* C i pieczemy przez 50 minut .Makowce wyjmujemy ,studzimy .Przesiany cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny i dolewamy po łyżce gorącej wody tak by powstał gesty lukier .Makowce lukrujemy ,ozdabiamy skórką pomarańczową i odstawiamy by lukier zastygł.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    edyta44

    ooo czuc juz swieta
  • 4
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Takiego makowca to ja jeszcze nie jadłam:)
  • 2
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    Uwielbiam makowce:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super
  • 2
    original
    Opublikowano

    Justa32

    bardzo lubię makowce
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    zdzislawa2

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    olkaaa

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    olkaaa

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    Bernadeta1

    na pewno jest rewelacyjny

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !