Sposób przygotowania

Główkę czosnku (całą z łupinami) piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. około 30-40 minut, do miękkości. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, zgnieść na pure, dodać oliwę z oliwek - ok. 1-2 łyżek na 0,5 kg ziemniaków. Odkroić górną część upieczonego czosnku ale tylko tyle, aby przeciąć górną część ząbków i tym samym móc bez problemu wycisnąć zawartość do ziemniaków (jedna główka powinna przypadać na kilogram ziemniaków, ale oczywiście można dodawać czosnku wg własnego smaku i uznania), dokładnie wszystko wymieszać. Jeśli konsystencja jest zbyt sucha, choć nie powinna, dodać jeszcze nieco oliwy z oliwek.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !