Sposób przygotowania

Boki tortownicy wyłóż biszkoptami (ustawiaj je pionowo, ciasno, jeden obok drugiego). Gruszki umyj, dokładnie, wytrzyj do sucha papierowym ręcznikiem i obierz ze skórki. Przekrój na pół, wykrój gniazda nasienne. dwie połówki odłóż do dekoracji. Pozostałe gruszki pokrój w kostkę.
Czekoladę deserową rozpuść na parze. Śmietankę kremówkę ubij na sztywną pianę z cukrem wymieszanym ze śmietan-fixem. Połącz z rozpuszczoną czekoladą. Do kremu dodaj pokrojone gruszki.
Przygotowanym kremem wypełnij tortownicę, wyłożoną biszkoptami. Wyrównaj powierzchnię. Całość wstaw do lodówki co najmniej na godzinę, aby tort dobrze zastygł.
Schłodzony tort wyjmij z lodówki. wierzch udekoruj odłożonymi gruszkami, pokrojonymi w plastry, żurawiną oraz listkami świeżej mięty. Tort gruszkowy podziel na porcje. Przechowuj w lodówce nie dłużej niż dwa dni.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !