Sposób przygotowania

Z 1 kg mąki żytniej odmierz pół szklanki i zalej 1/3 szklanki letniej wody. Przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce na 3 dni. Codziennie mieszaj, gdy kwas zacznie fermentować (pęcherzyki powietrza) dodaj 3 szklanki mąki i 250 ml chłodnej wody.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość , wsyp resztę mąki żytniej i dodaj 1 kg mąki pszennej i 3 szklanki letniej wody, posól.
Przykryj gazą odstaw na 1 godzinę, uformuj bochenki, piecz 1 godzinę w temperaturze 220 st. C
Ja piekę ten chleb na liściach chrzanu,

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    bami

    Domowy chlebek to jest to :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Andysz

    mmmmmmmm rewelacyjny;>
  • 0
    original
    Opublikowano

    jolajka

    uwielbiam zapach pieczonego chleba :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !