Sposób przygotowania

Na suchej patelni prażymy na małym ogniu 8 łyżeczek sezamu (wcześniej wypłukanego) nieustannie mieszając. Gdy zacznie wydzielać aromatyczny przyjemny zapach dodajemy łyżeczkę zmielonej soli morskiej oraz chili i zioła włoskie do smaku. Prażymy jeszcze minutkę (uważamy aby sezam się nie przypalił) i przesypujemy do moździerza. Tu ubijamy wszystko tłuczkiem do momentu gdy mniej więcej połowa ziaren sezamu będzie sproszkowana. Taka pikantno-ziołowa sól sezamowa doskonale zastępuje zwykłą sól.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Kate131

    ciekawe
  • 1
    original
    Opublikowano

    Smakosz6

    mniam- muszę wypróbować
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Renataj

    Czy to cude?ko mo?e zast?pi? panierk? do schabowego ?
  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    ogólnie zast?puje sól, ale s?dz?, ?e panierowa? tez w tym mo?na. Uwa?a? tylko trzeba, bo sezam jest ju? wst?pnie pra?ony i mo?na ?atwiej go przypali?
  • 1
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Pyszne i pomysłowe :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Beatris

    Dla mnie to nowość, ale brzmi ciekawie.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !