Sposób przygotowania

Połowę masła roztopić.Wlać 3/4szkl mleka,wymieszać.Dodać drożdże.Wymieszać i odstawić.Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i 4łyżkami cukru.Wbić jajko i wlać rozczyn.Wyrobić jednolite ciasto.Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.Mak sparzyć i odcedzić.Zmielić.Resztę mleka i masła zagotować z pozostałym cukrem.Dodać cukier waniliowy i mak.Gotować ok.20min na małym ogniu,ciągle mieszając.Do masy makowej dodać bakalie,sok i skórkę z cytryny,cynamon,aromat,miód i szczyptę soli.Ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować na prostokąt 40x30cm.Wysmarować masą i zwinąć w roladę.Lekko spłaszczyć.Białkiem wysmarować brzegi ciasta.Jeden bok rolady naciąć co 2cm.Końce zlepić,formując wianuszek.Ciasto przełożyć na wyłożoną pergaminem blachę.Odstawić na 15min.Żółtko wymieszać z kremówką,posmarować ciasto.Piec 30min w temp.200stopniC.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !