Sposób przygotowania

FARSZ:
20 - 30 dkg twarogu tłustego lub półtłustego
pół torebki budyniu śmietankowego lub waniliowego z cukrem
2 czubate łyżki rodzynek


Zagnieść ciasto z mąki, żółtek i mleka. Odstawić. Rodzynki opłukać i osączyć. Ser rozetrzeć lub przepuścić przez maszynkę, dodać proszek budyniowy i rodzynki. Wszystkie składniki na farsz dokładnie wymieszać. Ciasto dość cienko rozwałkować. Szklanką lub filiżanką wycinać krążki. Na każdym położyć łyżeczkę farszu, po czym dokładnie zlepić pierogi. Gotować w lekko osolonym wrzątku ok. 3 minuty. Podawać polane masłem albo śmietaną i posypane cukrem pudrem. Można też udekorować pierogi sparzonymi rodzynkami.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !