Sposób przygotowania

Banany najlepiej smażyć na teflonowej patelni albo w płytkim garnku z dużym dnem oraz wybierać banany dojrzałe, tzn. przynajmniej całe żółte, ale nie mogą też być przedojrzałe.

Wino podgrzewamy, dodajemy cukier, goździki, cynamon i imbir (można też dodać łyżkę przyprawy do grzańca). Zagotować. Wina w garnku ma być tak na ok 1 cm wysokości więc albo odlać albo przelać do szerszego naczynia (jeśli odlejemy to możemy smażąc banany dolewać po kilka łyżek odlanego wina). Banany obrać, pokroić w talarki też ok 1cm grubości lub przeciąć wzdłuż i kroić paski ok. 2 cm szerokości. Układać je na winie obok siebie i podgrzewać na delikatnym ogniu. Gdy wino zacznie się pienić, przewrócić na drugą stronę (najlepiej dwoma łyżkami). W zależności jak dojrzałe są banany i jak grubo pokroimy smażymy je ok 2-3 minut.

Z wina powstanie sos, można nim polać wyjęte banany.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Mala

    Super :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    kate.500

    super, pychotka...
  • 1
    original
    Opublikowano

    ana00

    ciekawe ;)
  • 2
    original
    Opublikowano

    bursztynek

    winne czy niewinne, pewnie smaczne ;)
  • 1
    original
    Opublikowano

    marchewka

    mniam, chętnie bym spróbowała
  • 0
    original
    Opublikowano

    Fiffi

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ania67

    takich jeszcze nie jadłam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !