Sposób przygotowania

Mąkę przesiać,posiekać z zimnym masłem,dodać żółtko i pół rozmąconego jajka oraz śmietanę.Wymieszać wszystko nożem,po czym dłońmi zagnieść ciasto.Grzyby suszone namoczyć,a potem ugotować w tej samej wodzie i odcedzić (wywar zachować).Cebulę posiekać,zeszklić na oleju.Dodać odciśniętą i drobno posiekaną kapustę,wlać wywar z grzybów i dusić razem,aż kapusta będzie miękka,a nadmiar płynu odparuje.Do przestudzonej kapusty dodać drobno posiekane grzyby,rozkłócone jajo,starannie wymieszać i doprawić farsz do smaku pieprzem i solą.Ciasto porcjami dość cienko rozwałkować,kroić na kwadraty o boku 4-5cm.Na każdy nałożyć trochę nadzienia,złożyć po przekątnej i starannie zlepić brzegi ciasta.Ułożyć trójkątne pierożki na wyścielonej pergaminem blasze,posmarować rozmąconym jajkiem,posypać koprem i upiec w temp.180stopniC

Komentarze

Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy !

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !