Sposób przygotowania

Ziemniaki obrałam, umyłam. Pokroiłam w grube plastry a następnie w słupki. Ponownie wypłukałam aby pozbyć się nadmiaru skrobi. Włożyłam do garnka, zalałam zimną wodą tak aby były lekko przykryte i postawiłam na gazie. Doprowadziłam do wrzenia, wyłączyłam gaz i zostawiłam przykryte na 2 min.. po czy odcedziłam dokładnie i wyłożyłam na blat, na lnianą ściereczkę, aby je osuszyć. Olej wlałam do suchego garnka, dobrze rozgrzałam - nie mam termometru, ale jest dobry gdy wrzucona frytka od razu zaczyna się smażyć i tworzą się wokół niej małe bąbelki.

Frytki smażę partiami, wrzucając je po kilka garści do oleju. Smażę, co chwilę mieszając, aż nabiorą złotego, lekko rumianego koloru. Wtedy wyjmuję je łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym aby jeszcze osączyć z tłuszczu i szybko oprószam solą. Podaję gorące.

Obgotowanie frytek zapobiega ciemnieniu tych czekających na smażenie - można więc przygotować je nawet kilka godzin wcześniej. Poza tym nie wchłaniają tyle tłuszczu co surowe.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Goya

    dobre
  • 2
    original
    Opublikowano

    teresa18

    frytka smakuje mi zawsze niezaleznie jak jest przygotowana muszę to sprubować ze względu na mniejsze wchłanianie tłuszczu
  • 2
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Przydał by się jeszcze opis sadzenia ziemniaków.
  • -1
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    sorki, nie umiem tego robić więc nie opiszę :-(
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Marysia

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Misia90

    ekstra
  • 0
    img_20161006_081029_814
    Opublikowano

    Smaczna_B

    i opis wykopyeania:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    nie umiesz napisać 2-3 słów bez błędów ?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !