Sposób przygotowania

Szybka do przygotowania, pełna witamin, kolorowa sałatka - idealna na lunch albo kolację...

Tuńczyka i kukurydzę odcedzić z zalewy. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w grubą kostkę. Cebulę pokroić w kostkę lub piórka, przelać krótko wrzątkiem a następnie zimną wodą, osączyć. Paprykę i ogórki także pokroić w dość dużą kostkę. Wszystko wsypać do miski. Majonez wymieszać z jogurtem, dodać zieleninę, posiekany kiszony czosnek, doprawić solą i pieprzem, polać sałatkę i dokładnie wymieszać. Odstawić na 10-15 min. do lodówki. Najlepiej smakuje z ciemnym, razowym pieczywem, przybrana paseczkami ogórka i gałązkami koperku. Cebulę do sałatek sparzam bo taka jest lżej strawna a kiszony czosnek zaostrza smak dania nie powodując jednocześnie późniejszego, dla wielu nie do przyjęcia, zapachu.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    ewasylwia

    Ja do sałatek uzywam zawsze tuńczyka w oleju.
  • 0
    original
    Opublikowano

    bernika

    dobrej jakosci tuńczyk w zalewie szczególnei w kawalkach jest lepszy (i zdrowszy) od tego w oleju.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    amorzenek

    lubie sałatki z tunczykiem
  • 0
    edyta14
    Opublikowano

    wedith1

    to sałatka dla mnie :)
  • 3
    141751_bukiet_kwiatow_tulipany_wazon
    Opublikowano

    Henryka2

    Ja lubię tuńczyka w sosie własnym. A sałatka super!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Kopiko1983

    Pyszniuśka ta sałatka!!!
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 0
    original
    Opublikowano

    aleksa123

    swietna

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !