Przepis i sposób przygotowania na: Schab pieczony z morelami
Myję go pod bieżącą wodą i osuszam dokładnie osuszam. Ostrym wąskim nożem robię nacięcie wbijając go poziomo w środek \"oka\" mięsa z obu stron. Nacięcia powinny się m/w spotkać w środku kawałka. W to nacięcie, szer. ok 2-3 cm, wciskam morele suszone bez pestek, można upychać całe albo pokrojone na mniejsze kawałki. Dociskam je jedną do drugiej aż zapełnię oba otwory. Następnie nacieram mięso solą, czosnkiem suszonym granulowanym, majerankiem i pieprzem mielonym. Przypraw powinno być dość sporo. Zawijam schab w folię i odkładam na min. 2-3 godziny do lodówki - najczęściej jednak na całą noc. Piekarnik rozgrzewam do 220 st. C a mięso skrapiam olejem. Układam je na blasze, warstwą z tłuszcze do góry, i wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę ok. 20-30 min. po czym zmniejszam temp. do 180 st. C, podlewam ok. 1/2-3/4 szkl. gorącej wody i piekę ok. 1 godziny od czasu do czasu polewając mięso wytworzonym sosem. Mięso jest dobre gdy wbijemy w nie szpikulec i wypływający sok będzie przeźroczysty. Wyjmuję mięso, okrywam folią aluminiową i zostawiam do zupełnego ostudzenia. Trzeba pamiętać, że po wyjęciu z piekarnika mięso w środku dalej się piecze zanim przestygnie więc nie trzeba piec go za długo. Jeśli chcemy podać schab na gorąco to kroimy plastry najwcześniej po 15-30 min. od wyjęcia z pieca.