Sposób przygotowania

Posiekać na stolnicy mąkę ze schłodzoną margaryną i cukrem pudrem. Dodać śmietanę i żółtka, wymieszać nożem, zlepić ciasto. Podzielić ciasto na dwie części. 1/3 część ciasta włożyć do zamrażalnika, a pozostałą (2/3) schłodzić w lodówce.
Przepis na nadzienie z jabłek:Jabłka obrać, pokrajać w ósemki, wydrążyć gniazda, wysmażyć i wystudzić. Do wystudzonych jabłek dodać bułkę tartą i cynamon do smaku. Wymieszać.
Schłodzone ciasto (2/3 części) rozwałkować i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Na ciasto wyłożyć nadzienie z jabłek, wygładzić. Zamrożoną część ciasta zetrzeć na tarce, równomiernie na całej powierzchni. Wierzch posypać drobno posiekanymi orzechami. Piec około 50 minut w 180 - 200 stopniach C. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem i szarlotka z orzechami gotowa. Smacznego:)

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Dorian

    ciekawe polaczenie
  • 1
    original
    Opublikowano

    olkaaa

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    musi być pyszne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    musi być pyszne
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Barbara/zuza22_85

    pyszne
  • 2
    original
    Opublikowano

    jeta72

    uwielbiam szarlotki
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ela15

    świetny przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    ankaryba

    pyszna :-)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wacław

    pyszne ciacho !
  • 1
    original
    Opublikowano

    smakoszek

    moje ulubione ciasto:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ewelina38

    uwielbiam szarlotkę a orzechy są bardzo smacznym dodatkiem do niej
  • 1
    original
    Opublikowano

    gacopierz23

    orzechy smaczny dodatek
  • 0
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    boska
  • 0
    original
    Opublikowano

    pierniczkowo

    fajny pomysł z tymi orzechami:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !