Sposób przygotowania

Drożdże rozdrobnić widelcem, dodać 4 łyżki mąki i 2 łyżki cukru. Całość zalać ciepłym mlekiem. Wymiesza i zostawić do wyrośnięcia w ciepły miejscu.
Mąkę należy wsypać do miski. Uformować kopczyk, a w nim dołek. Do dołka wbić jajko, dołożyć resztę cukru, sól, ciepłe masło i zaczyn, który wcześniej zrobiliśmy. Należy zagnieść dokładnie ciasto. Pozostawić pod ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia posypane mąką. W chwili gdy podwoi swoją objętość raz jeszcze zagnieść ciasto. Podzielić na 3 równe części i uformować wałeczki. Zapleść warkocz podwijając końcówki na spód. Posmarować tak zaplecioną chałkę żółtkiem i posypać kruszonką. Poczekać około 15 minut, aż jeszcze wyrośnie. Chałkę piec na papierze do pieczenia lub na blaszce posmarowanej masłem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 – 30 minut. Podawać z masłem i dżemem :)

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Zoso

    smacznie wygląda
  • 1
    fb_img_1444562273221
    Opublikowano

    Poison1988

    uwielbiam chałki :)
  • 1
    papryka
    Opublikowano

    adelajda

    pychota !!!!!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !