Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowe krajanki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 5 szklanek
jajko 2 szt.
margaryna 2 kostki
śmietana 18 proc 1 szklanka
cukier kryształ 3 łyżki
drożdże 10 dag.
żółtko surowe do smarowania
mak z bakaliami 1 opakowanie
miód 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Makowe krajanki

Margarynę siekamy z mąką, dodajemy jajka, drożdże wymieszane z gęstą śmietaną i cukier. Wstawiamy na 30 min. do lodówki. Następnie ciasto wałkujemy na cienki placek i rozsmarowujemy mak. Zwijamy ciasto w rulon, a następnie kroimy w 3 centymetrowe kawałki. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Układamy na blasze dośc luźno. Pieczemy w temp.175 st. przez ok.30 min. aż będą rumiane. Wkładamy do miski i jeszcze gorące polewamy miodem. Porcja na ok.40 szt.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak