Sposób przygotowania

Kurczaka zalać wodą, dorzucić listek, ziele i zaczą gotować. dodać marchewkę, pietruszkę, selera i pora (obrane, nie pokrojone) i gotować pod przykryciem ok 2 godziny. Dorzucić zielony groszek (mrożony) i gotować jeszcze ok 15 minut.
Po ugotowaniu przecedzić. Wywar zostawic w garnku. Zostawić tylko kurczaka, marchewkę i groszek, resztę wyrzucić.
Kurczaka obrać- wyrzucić skórę i kości, a mięso pokroić na drobne kawałki. Wrzucić do wywaru w garnku. Doprawić solą i pieprzem do smaku, wcisnąć czosnek i doprawić majerankiem (dużo majeranku). Zagotować. Po zdjęciu z ognia dodać żelatynę rozpuszczoną w połowie szklanki wody. Dokładnie wymieszać i już nie gotować! Troszkę przestudzić- w tym czasie przygotowac pojemniczki na galaretę.
Ja wykorzustuję plastikowe pojemniki po serkach homogenizowanych, śmietanach itp. Do dokładnie wymytych pojemniczków, włożyć kilka plasterków marchewki i parę ziarenek groszku. Do każdego pojemnika wlać galaretę z garnka. Można jeszcze powrzucać po kilka groszków i po plasterku marchewki na wierzch.
Wstawić do lodówki najlepiej na noc i podawać z cytryną.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    aniapetr

    pyszotka :-)
  • 1
    original
    Opublikowano

    sara1

    apetyczny przysmaczek
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    iknkirke

    mniam
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pyszne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !