Sposób przygotowania

Półtora kg ziemniaków obieramy, kroimy w ćwiartki i gotujemy do miękkości. Do ziemniaków do wody dodajemy 2 płaskie łyżeczki soli. Gdy ziemniaki są już miękkie odcedzamy i odstawiamy aby wystygły całkowicie. Ziemniaki mają być zimne. Następnie przez praskę lub maszynkę przepuszczamy ziemniaki. Następnie przekładamy je na lekko pyspaną mąką stolnicę. Robimy na środku niewielkie wgłębienie, wbijamy tam 1 jajko i posypujemy po całości kucharkiem ( 2 łyżki). Następnie dodajemy stopniowo 1,5 szklanki mąki i zagniatamy ciasto. Gdy ciasto jest już gotowe odkładamy na jeden z boków stolnicy. W między czasie nastawiamy wodę w większym garnku. Dodajemy 1 łyżkę oleju, po to aby kopytka nam się nie sklejały ze sobą. Następnie posypujemy cały czas stolnicę mąka aby ciasto nam sie nie przyklejało, odkrawamy po kawałku ciasto i toczymy walec :) a następnie formujemy kopytka. Wrzucamy na gotującą wodę. Gdy wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze około 2 min. Podajemy polane masełkiem, posypaną solą i starym żółtym serem. Ser trzemy na najmniejszych otworach na tarce. Smacznego !!!

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    matii6

    coś dla moich dzieciaków
  • 0
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    z serkiem nie próbowałam;)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Patrycja38

    uwielbiam takie mniama
  • 0
    original
    Opublikowano

    dorotka0000025

    lubie
  • 0
    original
    Opublikowano

    dorotka0000025

    lubie
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    smaczne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !