Sposób przygotowania

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Masło utrzeć na puszystą masę, dodając po jednym żółtku, cukier puder, cukier wanilinowy i sok z cytryny (można też dodać drobno startą skórkę z dokładnie wyszorowanej cytryny).
Połączyć z mąką i ubitymi na sztywną pianę białkami.
Przełożyć ciasto do posmarowanej tłuszczem, wysypanej mąką formy z kominkiem. Babkę piec ok. godziny w temperaturze- 200°C
Babka będzie miała piękny, złoty kolor, jeśli przed pieczeniem dodamy do ciasta szafranu:
szczyptę szafranu namoczyć w ciepłej wodzie, po kilku minutach odcisnąć i płyn dodać do ciasta.
Upieczoną babkę można polukrować i obsypać skórką z pomarańczy w cukrze.

Komentarze

  • 5
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    dodałabym dużo skórki żeby była bardzo aromatyczna
  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Wspaniała baba!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Krzysztof42

    lubię baby

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !