Sposób przygotowania

W garnuszku zagotowujemy wodę (proporcja: 1 filiżanka/1 kubek/1 szklanka + przynajmniej pół na odgotowanie). Kawę sypiemy też tyle, ile z reguły wsypujemy do swojej szklanki. Ja sypię 1 czubatą lub 1,5 łyżeczki. Następnie w kolejności wsypujemy cynamon, imbir i kardamon za każdym razem rozprowadzając przyprawy przez mieszanie. Chwilę to razem gotujemy ok. 1-2 minut i zestawiamy z ognia, by kawa opadła. Wtedy wlewamy do filiżanki.

Słodzimy miodem.

Kawa jest z natury rozgrzewająca, poprawia przemianę materii i dobra też na przejedzenie. Zaleca się słodzić miodem i nie dolewać do niej mleka!
Kawa mielona - najlepiej by była to kawa nisko drażniąca.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    jolaxa

    musi byc pyszne :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !