Sposób przygotowania

Nadzienie: posłodzone lekko jagody.
Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę lub do miski, dodajemy sól, masło lub olej, jajko oraz rozpuszczone w ciepłej wodzie drożdże. Mieszamy i stopniowo dodajemy gorącą wodę.(w razie potrzeby dodać trochę więcej mąki) Wyrabiamy ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 5 minut. Ciasto rozwałkujemy i małą szklanką wycinamy kółka, nakładamy po małej łyżeczce jagód, zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy na wrzącą, wodę i gotujemy do miękkości, przez około 2 minuty, od czasu ponownego zagotowania się wody.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    kate.500

    dobrze, ze niebawem beda jagody...

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !