Sposób przygotowania

Z mąki, masła, żółtka i szczypty soli przygotowujemy kruche ciasto według przepisu na spód do słonych tart, 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wypiekamy płaski placek na spodzie tortownicy zgodnie z dalszym ciągiem przepisu na spód do słonych tart. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy na pasek szerokości 5 cm, długości równej obwodowi tortownicy i odkładamy.

Cukinię płuczemy, odcinamy zdrewniałe końce, miąższ ścieramy na tarce z dużymi otworami.
Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę, smażymy na oliwie, dodajemy cukinię i smażymy, aż cała się zrumieni. Ser ucieramy na tarce.
Cukinię mieszamy z jajkami, śmietaną i serem, farsz doprawiamy solą i pieprzem.

Brzegi tortownicy wylepiamy odłożonym paskiem ciasta, wlewamy farsz, pieczemy 45 minut w temperaturze 200 stopniach i podajemy z sosem pomidorowym.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !