Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

wigilijne a\'la łazanki z kapustą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 4 łyżki
kapusta mała główka
cebula 2 szt
sól, pieprz
pieczarki 25 dag
zioła wg\\uznania
makaron łazanki 25 dag

Przepis i sposób przygotowania na: wigilijne a\'la łazanki z kapustą

Kapustę podzielić na ćwiartki, ugotować, osączyć na sicie.
Pieczarki umyć pod bieżącą wodą , osączyć, pokroić w cienkie plastry lub kostkę.
Na rozgrzanej patelni roztopić 2 łyżki masła lub rozgrzać oliwę. Wrzucić pieczarki, zwiększyć płomień palnika tak, by szybko odparował sok z pieczarek, następnie zmniejszyć ogień i podsmażyć pieczarki - ok. 5 minut.

Drobno pokrojoną cebulę zrumienić na maśle (2 łyżki), dodać posiekaną kapustę, doprawić solą i pieprzem.
Dodać lekko podsmażone pieczarki i dusić razem około 15 min pod przykryciem.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy, mieszamy z masłem dodajemy kapustę z pieczarkami.
Żaroodporny półmisek lub inne żaroodporne naczynie smarujemy masłem, przekładamy na niego łazanki, obkładamy wiórkami - plasterkami masła i zapiekamy w piekarniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak