Sposób przygotowania

Umyte starannie podroby zalewamy w garnku dwoma litrami wody. Wkładamy cebulę, włoszczyznę, ziarnka pieprzu, liście laurowe, wsypujemy 1 łyżkę soli. Gotujemy na małym ogniu około 2 godzin, zbierając z wierzchu szumowiny.
Następnie przecedzamy zupę do drugiego garnka. Marchewkę ponownie wkładamy, a pozostałe jarzyny wyrzucamy.
Na patelni rozgrzewamy masło, robimy zasmażkę z mąki. Zagęszczamy zupę, mieszając. Doprawiamy szafranem i cynamonem.
Jajko roztrzepujemy ze śmietanką i dokładnie łączymy z wywarem. Miksujemy razem z marchewką. Ugotowane wątróbkę i serce drobno kroimy. Dodajemy do zupy.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !