Przepis i sposób przygotowania na: Szybki sos czosnkowy
Ten sos czosnkowy jest zrobiony na bazie majonezu i mleka. Do sosu dodaje się zmiażdżone, świeże ząbki czosnku, lecz jeśli smak świeżego czosnku jest dla ciebie za mocny możesz użyć czosnku suszonego. Dobrym pomysłem jest dodanie do sosu ziół - świeżych lub suszonych. Wtedy sos zyska aromat i ziołowy smak.
1.Majonez łączymy z mlekiem. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
2. Ząbki czosnku drobniutko siekamy lub miażdżymy. Dodajemy do majonezu. Dosypujemy sól, pieprz.
Inna wersja sosu:
Na tym etapie do sosu możesz dodać także zioła suszone, np. zioła prowansalskie lub posiekany koperek lub szczypiorek - jeśli chcesz, aby sos miał ziołowy aromat.
3. Sos jest pyszny i łatwy w przygotowaniu. Polecam do potraw z grilla, ale nie tylko:) Smacznego:)