Sposób przygotowania

Przygotować rozczyn z 5g drożdży i 200ml wody.Połowę mąki przesiać do miski, a następnie wlać do niej przygotowany rozczyn. Dokładnie mieszać,aż powstanie gęste ciasto.
Wyrabiać na stolnicy lub w misce przez około 5 minut, dotąd, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilkanaście godzin.

Po tym czasie pozostałe drożdże zmieszać z 300ml wody i dodajemy wcześniej przygotowane ciasto, następnie wlać mleko, ponownie zamieszać. Dodać resztę mąki i dalej wyrabiać ciasto przez około 15 minut. Dodać sól i oliwę i wyrabiać ciasto.Przykryć ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Ciasto podzielić na 4 równe części, przełożyć je na blachę posypaną mąką, a następnie mokrymi rękami formujemy płaskie bochenki. Gotowe chlebki posypać mąką, po czym znowu pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Wstawić blachę z bochenkami do piekarnika nagrzanego do 220ºC i piec przez około 30 minut.Powinny mieć kolor zlotobrązowy.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    kot_pankracy

    zjadłoby się taką świeżą bułeczkę...
  • 1
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    jeszcze domową, oj by sie zjadło
  • 1
    14589962_10208420256398366_6230213560350416002_o
    Opublikowano

    Wiesława1

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Świetnie wyglada :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    ewaa

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    lara

    taka bułka jest pyszna

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !