Sposób przygotowania

Proszek, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i sól wymieszać z maką. Dodać żółtko, śmietanę, olej, margarynę i wyrobić ciasto. Owinąć folia i włożyć na 30 minut do lodówki. W tym czasie obrać jabłka i pokroić je w ósemki lub ćwiartki. Przygotować karmel z cukru i masła w blaszce do pieczenia- nie mieszać, potrząsać blaszką i przelewać karmel podnosząc na przemian brzegi blaszki. Na koniec nabić masło na widelec i szybko mieszając rozpuścić je w karmelu. W gorącym jeszcze karmelu układać ciasno obok siebie ósemki jabłek( gdyby się przeracały można ściąć czubki ósemek).Posypać rodzynkami. Na poukładane jabłka włożyć rozwałkowane ciasto---- nie odwracać błaszki. Piec 40 mniut w piekarniku ok. 190 stopni.
Wyjąć poczekać aż się przestudzi. Gdy jest jeszcze ciepłe odwrócić blaszkę i w ten sposób wyłożyć tartę na paterę…podawać jeszcze ciepłe z bitą śmietaną.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !