Sposób przygotowania

Drożdże zalewamy ciepłą wodą i mieszamy.
Mąkę mieszamy z solą i dwukrotnie przesiewamy.
W mące robimy wgłębienie, w które wlewamy rozrobione drożdże i wódkę (wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie jednolite i gładkie.
Przykrywamy je i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 - 30 minut.
W tym czasie sporządzamy syrop - lukier:
Do rondelka wlewamy miód, dodajemy cukier puder , cynamon( cynamonu jeśli lubimy jego zapach i smak dodajemy nawet 0,5 łyżeczki) i wodę.
Wszystko dokładnie mieszamy.
Nastawiamy na mały ogień i gotujemy ok. 5- 7 minut.
W głębokim naczyniu lub frytkownicy rozgrzewamy tłuszcz - najlepiej olej - i gdy olej jest już gorący formujemy 2 łyżeczkami od herbaty - kuleczki z ciasta i smażymy je na ciemno złoty kolor.
Usmażone odkładamy na ręcznik kuchenny tzw. gąbkę aby odciekły z nadmiaru tłuszczu - chociaż gdy dodamy alkohol, tłuszcz nie będzie wsiąkał w kuleczki. gdy kuleczki obeschną przekładamy je na półmisek i oblewamy cynamonowo miodowym lukrem.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Misiakova

    pycha, aż mi się mordka do nich śmieje :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Krzysztof42

    jak mini to trzeba zjeść więcej sztuk

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !