Sposób przygotowania

Tuszkę królika opłukać i podzielić (tylne skoki na 3 części każdy, przednie na 2 części, comber w poprzek na 3 części). Mięso zalać winem połączonym z wyciśniętym z cytryny sokiem. Odstawić na 6 godzin do lodówki.
Królika wyjąć z marynaty, osuszyć. Przyprawić solą i pieprzem. Oprószyć mąką i obsmażyć na rozgrzanym maśle. Pod koniec obsmażania dodać pokrojoną cebulę, musztardę, listki laurowe, estragon oraz podzielony na nieduże kawałki seler naciowy. Zalać wszystko marynatą i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie, a płyn całkowicie wyparuje.
Pod koniec duszenia dodać do sosu śmietanę. Chwilę gotować, aż sos zgęstnieje. doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Misiakova

    pycha, uwielbiam królika

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !